Kcal tellen - leer je met kcal tellen wat gezond is voor jouw lichaam?

Laatst werd mij gevraagd, Claudia, waarom zet je geen kcal bij je recepten en waarom praat je zo weinig over kcal ? De reden waarom ik dit doe is eigenlijk heel simpel.

Kcal tellen betekent niet dat je leert wat wel of niet gezond is voor jouw lichaam.

Praat ik dan tijdens de begeleiding nooit over kcal? Jazeker wel, maar kcal tellen is nooit het uitgangspunt om een andere leefstijl aan te leren. In de beginfase van de begeleiding kijken we naar je voedingspatroon, je houdt een voedingsdagboekje bij en aan de hand hiervan bekijk ik of je teveel of te weinig eet en of je voldoende vitamines en mineralen binnen krijgt. Deze spiegel hou ik je voor en aan de hand van de uitslag gaan wij aan de slag zonder de focus op kcal te leggen.

 

Leefstijlverandering is verandering van eetgewoontes, bewegen en ontspannen. Ten aanzien van je eetgewoontes gaat het er juist om dat je gaat leren inzien wat goed is voor jou en dus ook voor jouw lichaam. Hier heb je geen kcalteller bij nodig.

Stel… ik reken voor je uit dat je 1500 kcal per dag mag eten. Een zak chips is gemiddeld 1200 kcal en een glas cola rond de 350 kcal. Er zijn mensen die best wel op deze manier de hele dag doorkomen, ze zitten netjes rond de 1500 kcal per dag maar zijn ze goed bezig ?? Ik hoef jullie niet uit te leggen dat dit niet zo is.

En er zijn nog meer redenen om geen kcal te tellen:

  • je gaat snel voor kwantiteit i.p.v. kwaliteit
  • je bent snel geneigd om light producten te kiezen (want dat zijn minder kcal)
  • je leert niet hoe je een bewuste keuze maakt wat wel of niet goed is voor jou en je lichaam
  • je houdt dit niet heel je leven vol

 

Het gaat er juist om dat je leert luisteren naar jouw lichaam, leert begrijpen hoeveel je nodig hebt, wat vind mijn lichaam fijn en waar voel ik me goed bij.

 

Het wordt dus tijd dat JIJ beslist wat JIJ eet,  dat JIJ weet wat gezond is voor JOUW lichaam,  dus zet JEZELF centraal